A A A
Ultimele Stiri

Ședință administrativă în luna august 2014 Moment festiv la ședința lunii iulie 2014 Reprezentant ISU Sălaj la ședința lunii aprilie Delegat eparhial la ședința lunii Martie 2014 Ședința lunii Februarie 2014 Prima ședință din 2014 Ședință Administrativă - noiembrie 2013 Ședința Administrativă a lunii Octombrie 2013 Delegat eparhial la ședința administrativă a lunii August Ședința administrativă în luna iunie la Protopopiatul Șimleu Silvaniei

Meteo


www.episcopiasalajului.ro

EPISCOPIA SALAJULUI 

Bădăcin – 800 de ani de atestare documentară

La sfârșitul săptămânii trecute, în zilele de 24-25 august 2013 au avut loc manifestările prijeluite de aniversarea a 800 de ani de la prima atestare documentară a localității Bădăcin.

Astfel, în ziua de sâmbătă, 24 august 2013, manifestările au început cu o ședință extraordinară a Consiliului Local Pericei, la Școala „Iuliu Maniu” din Bădăcin, condusă de primarul Bonczidai Csaba în prezența unui public numeros.

Cu acest prilej, s-a acordat și titlul de „Cetățean de Onoare” pr. Simion Man, dr. Nicolae Ștefan Chișiu (ambii post-mortem), solistei vocale de muzică populară Ileana Domuța Mastan, domnului Valentin Vălcăuan, preoților Gheorghe Țurcaș și Cristian Borz și parohului Parohiei Ortodoxe Bădăcin, Preacucernicului Părinte Dumitru Blaga.

În cadrul simpozionului „Bădăcin 800” a fost lansată (post-mortem) cartea „Părintele Simion Man – crâmpeie din viața sa”.
De asemenea, domnul Marin Pop a prezentat și un document intitulat „O zi din viața lui Iuliu Maniu”, după o declarație scrisă a secretarului său, Corneliu Coposu, la 6 septembrie 1947.

A avut loc și o expoziție de fotografie veche și nouă, în format video, urmate de o cina tradițională, cu sarmale și plăcinte specifice bădăcinenilor.

Ziua de duminică, 25 august 2013, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în Bisericile Ortodoxă și Greco-Catolică din Bădăcin.

În biserica ortodoxă, la oficierea Sfintei Liturghii, a participat un sobor de 10 preoți, majoritatea fii ai satului, credincioșii luând parte și la slujba de pomenire (parastasul) pentru toți eroii satului și la lansarea cărții „Monografia satului Bădăcin” scrisă de Preacucernicul Părinte Dumitru Blaga, fiind distribuită gratuit fiecărei familii.

După Sfânta Liturghie, la intersecția din centrul satului s-au inaugurat oficial drumurile modernizate care duc spre Șimleu Silvaniei și spre Sărmășag, panglica tricoloră fiind tăiată de către Bonczidai Csaba – primarul comunei Pericei, Vegh Alexandru – senator, Lucian Bode – deputat și Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei.

În continuare, la Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” din localitate a avut loc inaugurarea și a fost oficiată slujba de sfințire a „Monumentului Eroilor”, realizat de către Marius Tutovan din Zalău, prin contribuția materială și financiară a credinciosului Valentin Vălcăuan.

Festivitatea a fost deschisă prin intonarea Imnului de Stat al României de către eleva Alice Olivia Ghile (clasa a II-a, din Zalău), fiind acompaniată de Fanfara „Promenada” din Zalău.

În cuvântările oficiale rostite de către primarul Bonczidai Csaba, pr. Matei Boilă, consilierul local Gheorghe Vălcăuan, domnul Ioan Făgărășan – cel mai vârstnic locuitor al Bădăcinului (92 de ani), preotul greco-catolic vicar foraneu Gheorghe Țurcaș și preotul ortodox Dumitru Blaga, s-a evidențiat semnificația acestui eveniment precum și valoarea spirituală a monumentului înălțat. Astfel, s-a adus un pios omagiu eroilor, înaintașilor și celor mai vârstnici locuitori ai satului, care și-au adus contribuția la dezvoltarea Bădăcinului și care constitue modele demne de urmat pentru urmașii lor și pentru generațiile viitoare.

Apoi, la monumentul nou-inaugurat, au urmat depuneri de jerbe și coroane de flori, în cinstirea celor 59 de bădăcineni, care s-au jertfit în timpul celor două războaie mondiale.

Dupa prânz a urmat un program cultural-artistic, susținut de mai mulți soliști și formații, festivitățile încheindu-se seara cu un frumos foc de artificii.


800 de ani de atestare documentară a comunei Bănișor

În fiecare an de praznicul Sfintei Marii, Bănișorul devine ,,loc de întâlnire”, mai întâi pentru toții fiii satului care sunt răspândiți în diferite părți ale țării sau ale lumii chiar și care țin cu tot dinadinsul să vină acasă pentru acest eveniment. Devine de asemenea ,,loc de pelerinaj” pentru credincioșii din localitățile învecinate. Acest fapt nefiind de dată recentă, este cunoscut de toată lumea din această zonă, Bănișorul fiind, mai ales în perioada când nu exista Mănăstirea Bic, punctul de atracție al credincioșilor din Bazinul Crasnei, fapt ce i-a conferit și o oarecare notorietate.

Spre deosebire de alți ani, anul acesta 2013, a fost unul special pentru bănișoreni. S-au împlinit 800 de ani de atestare documentară a satului, 800 de ani de continuitate a limbii, spiritualității și a tradiției populare românești, toate acestea transmitându-se din generație în generație ca un tezaur de mare preț. Remarcăm faptul că, dacă satul Bănișor este menționat prima dată la 1213, prima biserică de lemn din Bănișor este menționată la anul 1241, odată cu năvălirea tătară, când credincioșii de aici s-au ascuns în biserică. Altă biserică de lemn este menționată la anul 1554, biserică ce a dăinuit până în 1896 când s-a construit actuala biserică de zid, fiind la acea vreme, cea mai veche biserică din această parte de țară.

Programul liturgic a început încă din ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, săvârșindu-se paraclisul, taina Sf. Maslu și prohodul Maicii Domnului. Au fost prezenți în sobor un număr însemnat de preoți conduși de către pr. protopop Dan Haiduc. În ziua praznicului, la Sf. Liturghie ce s-a oficiat de către un sobor de preoți, au participat un număr însemnat de credincioși, localnici, fii ai satului și mulți din împrejurimi. Ca o notă distinctă, la slujbă au participat și oficialități ale județului, iar toți cei încadrați în diferite structuri ale M.A.I., originari din Bănișor, au venit îmbrăcați în uniformă.

După Sf. Liturghie, tot norodul având în frunte crucea și praporii, s-a deplasat în fața Primăriei unde a avut loc slujba de Te Deum și dezvelirea plăcii comemorative care marchează cei 800 de ani de atestare documentară. A urmat apoi un moment emoționant, intonarea imnului național și depunerea de coroane la monumentul eroilor din centrul satului, atât de către autoritățile locale cât și de fiii satului care purtau uniforma militară.

După amiaza, a avut loc ,,Caravana culturală”, eveniment organizat de către Biblioteca Județeană Sălaj și de Centrul de cultură și artă al Județului Sălaj, eveniment în cadrul căruia s-a lansat cartea ,,Zori întunecate”, carte ce scoate în relief începuturile satului Bănișor de acum 800 de ani, carte scrisă de către D-l Artemiu Vanca, fiu al satului Bănișor și autor al mai multor lucrări ce au pus în valoare acest sat. S-a prezentat un film cu diferite imagini ale satului, scoțându-se în evidență transformările majore prin care a trecut în ultimul timp. La final s-a prezentat și ,,Anuarul” fiilor satului Bănișor, care anul acesta a apărut într-o ediție festivă, editat de Centrul de cultură și artă al Județului Sălaj, fiind o culegere a celor mai reprezentative articole din celelalte 9 numere editate până acum.

Sărbătoarea a continuat cu spectacole folclorice susținute de artiști celebri, cu focuri de artificii și cu multă voie bună din partea tuturor celor prezenți.

Pr. Augustin Câmpean

Mănăstirea Bic în straie de sărbătoare

Într-o atmosferă caldă, încărcată de alese simțăminte duhovnicești, s-a desfășurat și în acest an, la Mănăstirea „Sfânta Treime” Bic din Șimleu Silvaniei, praznicul Adormirii Maicii Domnului, hramul mic al sfintei mănăstiri.

La această preaaleasă sărbătoare au participat sute de credincioși din Șimleu Silvaniei, din parohiile învecinate mănăstirii, dar și din toată Episcopia Sălajului sau chiar mai de departe.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un frumos sobor de slujitori, din care au făcut parte protopopul Șimleului, Preacucernicul Părinte Dan Haiduc și secretarul Protopopiatului, Preacucernicul Părinte arhidiacon Ciprian Boșca, în calitate de delegați din partea Episcopiei Sălajului, precum și alți preoți din Protopopiat, dar și din cuprinsul eparhiei.

Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de teologi, secondați, îndeaproape, de către doamnele Florica Pușcaș-Chișiu și Camelia Țârlea, dar și de către un grup de credincioase din Sighetul Marmației – Maramureș, care au făcut să răsune poiana și dealurile din jurul mănăstirii prin frumoasele acorduri ale pricesnelor cântate în cinstea Maicii Preacurate.

După cuvântul de învățătură, rostit de către părintele protopop, la finalul Sfintei Liturghii, Preacuvioasa Maică Stareță, stavrofora Marina Lupou, a mulțumit preoților slujitori, credincioșilor și tuturor celor prezenți pentru împreuna-slujire și cântare, adresând, tuturor, invitația de a participa și la hramul mare al mănăstirii, de sărbătoarea Tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul, în data de 29 august, când Sf. Liturghie Arhierească va fi săvârșită de către Înalpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de către Preasfințitul Părinte Petroniu Florea, Episcopul Sălajului.

HRAM la Parohia "Intrarea Maicii Domnului în biserică" din Șimleu Silvaniei

Miercuri, 21 noiembrie 2012, la Șimleu Silvaniei sărbătoarea „Intrării Maicii Domnului în biserică” a avut o însemnătate aparte, fiind prăznuit hramul Parohiei Ortodoxe 1 din urbea de la poalele Măgurii, păstorită de către Preacucernicul Părinte paroh Vasile Boșca, dimpreună cu Preacucernicul Părinte împreună-slujitor Ioan Pădurean.
La eveniment au participat Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului, precum și alți preoți, slujitori la parohiile ortodoxe din Șimleu și din localitățile din împrejurimi, cu toții fiind invitați la sărbătoare, soborul fiind alcătuit din 13 clerici, între care și ieromonahul Mina, egumen al Schitului „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” de la Bobota și arhidiaconul Ciprian Boșca, slujitor la biserica parohială a parohiei șimleuane.

Activitatea socială

Începând cu anul 2000, la Șimleu Silvaniei s-au demarat activitățile sociale în noul așezământ filantropic al Parohiei „Intrarea Maicii Domnului în biserică”, prilej cu care persoanele nevoiașe din oraș și din împrejurimi au beneficiat de servicii sociale la Cantina Socială, special amenajată în demisolul clădirii, cu o capacitate de 100 de locuri, dar și la cabinetele medicale de stomatolologie, fizioterapie și reflexoterapie din cadrul Complexului Social. De asemenea, au fost create spații cu 20 de locuri de cazare, cu regim de internat, pentru elevii din localitățile limitrofe, care nu aveau posibilitatea să facă naveta la liceele din oraș, elevi care serveau și masa de prânz la cantină. În decursul anilor au beneficiat de masă și cazare gratuită și elevi din Republica Moldova.
La începutul activității sociale a parohiei s-a încercat a se urma modelul Bisericilor Creștine din occident, organizându-se pe lângă parohie, gratuit, cursuri de limbă germană și engleză, muzică și pictură de icoane pe sticlă, profesorii, parțial participând cu servicii de voluntariat, parțial fiind remunerați de către parohie, aceasta din urmă suportând și cheltuielile de întreținere și materiale didactice necesare. Tot ca și activități culturale amintim înființarea, în anul 1990, a unui cor mixt bisericesc, iar în anul 2010 a unui cor de copii. În cadrul Complexului Social funcționează și un magazin de cărți și obiecte bisericești.
Pentru a pune în valoare și în atenția elevilor și a cadrelor didactice materialele arheologice găsite în colecții particulare și obiectele descoperite la cetatea dacică de pe Măgura Șimleului, în cadrul Complexului Social a fost amenajată o expoziție permanentă de arheologie și etnografie, care în prezent găzduiește și colecția de carte veche a Protopopiatului Șimleu Silvaniei, alături de icoane vechi și obiecte de cult, păstrate în condiții optime într-un spațiu special amenajat.
În același Complex se află în curs de pictare un paraclis, care va deservi parohiei, în special la slujbele săvârșite peste săptămână, dimineața și seara, când participanții la slujbă sunt în număr mai redus, pentru a se putea asigura confortul termic pe timp de iarnă și slujbele să se desfășoare în condiții normale.
În decursul anilor de funcționare a Complexului Social s-a oferit îmbrăcăminte, în medie, unui număr de 350 persoane/an, au fost cazați, în medie, un număr de 15 elevi/an, iar la cantina socială au servit masa de prânz, în regim soacial, pe durata anului școlar, în primii ani aproximativ 70 persoane/an, ajungându-se, în prezent, din cauza lipsei fondurilor, la un număr de doar 35 persoane/an.
Pentru asigurarea fondurilor necesare bunei desfășurări a activităților sociale, Parohia „Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Șimleu Silvaniei se autofinanțează din sectoarele care produc venituri: valorificarea parțială a articolelor de îmbrăcăminte, primite de la Fundația „Spangenberg Social-Werk” din Helmstedt – Germania, condusă de dl. Ulrich Müller și de la Fundația „Diakonia” din Neuendettelsau – Germania, sub îndrumarea domnului Rektor Hermann Schöenauer, cele două instituții împlinindu-și misiunea socială prin colectarea și donarea îmbrăcămintei, ajutând, în același timp, și la împlinirea misiunii filantropice a parohiei ortodoxe din Șimleu.
De asemenea, în încercarea de a finanța serviciile sociale oferite, la cantina socială se organizează, contracost, mese de pomenire și agape ocazionale, într-un mediu de o veritabilă decență creștină.
Din păcate, criza financiară a început să-și pună amprenta și asupra activității sociale de la Șimleu Silvaniei, devenind o problemă atât susținerea fianciară a beneficiarilor de servicii sociale, cât și a angajaților deservenți.
Cu toate acestea, rămânând cu nădejdea în Dumnezeu, Consiliul Parohial, în frunte cu preotul paroh Vasile Boșca, aduc mulțumiri celor care au sprijinit, într-un fel sau altul, activitatea social-filantropică a parohiei și mulțumesc anticipat celor care le vor fi alături în această misiune sfântă, aducându-le aminte de promisiunea Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui!” (Matei 5; 7)

Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro