A A A
Ultimele Stiri

Ședință administrativă în luna august 2014 Moment festiv la ședința lunii iulie 2014 Reprezentant ISU Sălaj la ședința lunii aprilie Delegat eparhial la ședința lunii Martie 2014 Ședința lunii Februarie 2014 Prima ședință din 2014 Ședință Administrativă - noiembrie 2013 Ședința Administrativă a lunii Octombrie 2013 Delegat eparhial la ședința administrativă a lunii August Ședința administrativă în luna iunie la Protopopiatul Șimleu Silvaniei

Meteo


www.episcopiasalajului.ro

EPISCOPIA SALAJULUI 

HRAM la Parohia "Intrarea Maicii Domnului în biserică" din Șimleu Silvaniei

Miercuri, 21 noiembrie 2012, la Șimleu Silvaniei sărbătoarea „Intrării Maicii Domnului în biserică” a avut o însemnătate aparte, fiind prăznuit hramul Parohiei Ortodoxe 1 din urbea de la poalele Măgurii, păstorită de către Preacucernicul Părinte paroh Vasile Boșca, dimpreună cu Preacucernicul Părinte împreună-slujitor Ioan Pădurean.
La eveniment au participat Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, protopopul Șimleului, precum și alți preoți, slujitori la parohiile ortodoxe din Șimleu și din localitățile din împrejurimi, cu toții fiind invitați la sărbătoare, soborul fiind alcătuit din 13 clerici, între care și ieromonahul Mina, egumen al Schitului „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” de la Bobota și arhidiaconul Ciprian Boșca, slujitor la biserica parohială a parohiei șimleuane.

Activitatea socială

Începând cu anul 2000, la Șimleu Silvaniei s-au demarat activitățile sociale în noul așezământ filantropic al Parohiei „Intrarea Maicii Domnului în biserică”, prilej cu care persoanele nevoiașe din oraș și din împrejurimi au beneficiat de servicii sociale la Cantina Socială, special amenajată în demisolul clădirii, cu o capacitate de 100 de locuri, dar și la cabinetele medicale de stomatolologie, fizioterapie și reflexoterapie din cadrul Complexului Social. De asemenea, au fost create spații cu 20 de locuri de cazare, cu regim de internat, pentru elevii din localitățile limitrofe, care nu aveau posibilitatea să facă naveta la liceele din oraș, elevi care serveau și masa de prânz la cantină. În decursul anilor au beneficiat de masă și cazare gratuită și elevi din Republica Moldova.
La începutul activității sociale a parohiei s-a încercat a se urma modelul Bisericilor Creștine din occident, organizându-se pe lângă parohie, gratuit, cursuri de limbă germană și engleză, muzică și pictură de icoane pe sticlă, profesorii, parțial participând cu servicii de voluntariat, parțial fiind remunerați de către parohie, aceasta din urmă suportând și cheltuielile de întreținere și materiale didactice necesare. Tot ca și activități culturale amintim înființarea, în anul 1990, a unui cor mixt bisericesc, iar în anul 2010 a unui cor de copii. În cadrul Complexului Social funcționează și un magazin de cărți și obiecte bisericești.
Pentru a pune în valoare și în atenția elevilor și a cadrelor didactice materialele arheologice găsite în colecții particulare și obiectele descoperite la cetatea dacică de pe Măgura Șimleului, în cadrul Complexului Social a fost amenajată o expoziție permanentă de arheologie și etnografie, care în prezent găzduiește și colecția de carte veche a Protopopiatului Șimleu Silvaniei, alături de icoane vechi și obiecte de cult, păstrate în condiții optime într-un spațiu special amenajat.
În același Complex se află în curs de pictare un paraclis, care va deservi parohiei, în special la slujbele săvârșite peste săptămână, dimineața și seara, când participanții la slujbă sunt în număr mai redus, pentru a se putea asigura confortul termic pe timp de iarnă și slujbele să se desfășoare în condiții normale.
În decursul anilor de funcționare a Complexului Social s-a oferit îmbrăcăminte, în medie, unui număr de 350 persoane/an, au fost cazați, în medie, un număr de 15 elevi/an, iar la cantina socială au servit masa de prânz, în regim soacial, pe durata anului școlar, în primii ani aproximativ 70 persoane/an, ajungându-se, în prezent, din cauza lipsei fondurilor, la un număr de doar 35 persoane/an.
Pentru asigurarea fondurilor necesare bunei desfășurări a activităților sociale, Parohia „Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Șimleu Silvaniei se autofinanțează din sectoarele care produc venituri: valorificarea parțială a articolelor de îmbrăcăminte, primite de la Fundația „Spangenberg Social-Werk” din Helmstedt – Germania, condusă de dl. Ulrich Müller și de la Fundația „Diakonia” din Neuendettelsau – Germania, sub îndrumarea domnului Rektor Hermann Schöenauer, cele două instituții împlinindu-și misiunea socială prin colectarea și donarea îmbrăcămintei, ajutând, în același timp, și la împlinirea misiunii filantropice a parohiei ortodoxe din Șimleu.
De asemenea, în încercarea de a finanța serviciile sociale oferite, la cantina socială se organizează, contracost, mese de pomenire și agape ocazionale, într-un mediu de o veritabilă decență creștină.
Din păcate, criza financiară a început să-și pună amprenta și asupra activității sociale de la Șimleu Silvaniei, devenind o problemă atât susținerea fianciară a beneficiarilor de servicii sociale, cât și a angajaților deservenți.
Cu toate acestea, rămânând cu nădejdea în Dumnezeu, Consiliul Parohial, în frunte cu preotul paroh Vasile Boșca, aduc mulțumiri celor care au sprijinit, într-un fel sau altul, activitatea social-filantropică a parohiei și mulțumesc anticipat celor care le vor fi alături în această misiune sfântă, aducându-le aminte de promisiunea Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui!” (Matei 5; 7)

Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro