A A A
Ultimele Stiri

Ședință administrativă în luna august 2014 Moment festiv la ședința lunii iulie 2014 Reprezentant ISU Sălaj la ședința lunii aprilie Delegat eparhial la ședința lunii Martie 2014 Ședința lunii Februarie 2014 Prima ședință din 2014 Ședință Administrativă - noiembrie 2013 Ședința Administrativă a lunii Octombrie 2013 Delegat eparhial la ședința administrativă a lunii August Ședința administrativă în luna iunie la Protopopiatul Șimleu Silvaniei

Meteo


www.episcopiasalajului.ro

EPISCOPIA SALAJULUI 

800 de ani de atestare documentară a comunei Bănișor

În fiecare an de praznicul Sfintei Marii, Bănișorul devine ,,loc de întâlnire”, mai întâi pentru toții fiii satului care sunt răspândiți în diferite părți ale țării sau ale lumii chiar și care țin cu tot dinadinsul să vină acasă pentru acest eveniment. Devine de asemenea ,,loc de pelerinaj” pentru credincioșii din localitățile învecinate. Acest fapt nefiind de dată recentă, este cunoscut de toată lumea din această zonă, Bănișorul fiind, mai ales în perioada când nu exista Mănăstirea Bic, punctul de atracție al credincioșilor din Bazinul Crasnei, fapt ce i-a conferit și o oarecare notorietate.

Spre deosebire de alți ani, anul acesta 2013, a fost unul special pentru bănișoreni. S-au împlinit 800 de ani de atestare documentară a satului, 800 de ani de continuitate a limbii, spiritualității și a tradiției populare românești, toate acestea transmitându-se din generație în generație ca un tezaur de mare preț. Remarcăm faptul că, dacă satul Bănișor este menționat prima dată la 1213, prima biserică de lemn din Bănișor este menționată la anul 1241, odată cu năvălirea tătară, când credincioșii de aici s-au ascuns în biserică. Altă biserică de lemn este menționată la anul 1554, biserică ce a dăinuit până în 1896 când s-a construit actuala biserică de zid, fiind la acea vreme, cea mai veche biserică din această parte de țară.

Programul liturgic a început încă din ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, săvârșindu-se paraclisul, taina Sf. Maslu și prohodul Maicii Domnului. Au fost prezenți în sobor un număr însemnat de preoți conduși de către pr. protopop Dan Haiduc. În ziua praznicului, la Sf. Liturghie ce s-a oficiat de către un sobor de preoți, au participat un număr însemnat de credincioși, localnici, fii ai satului și mulți din împrejurimi. Ca o notă distinctă, la slujbă au participat și oficialități ale județului, iar toți cei încadrați în diferite structuri ale M.A.I., originari din Bănișor, au venit îmbrăcați în uniformă.

După Sf. Liturghie, tot norodul având în frunte crucea și praporii, s-a deplasat în fața Primăriei unde a avut loc slujba de Te Deum și dezvelirea plăcii comemorative care marchează cei 800 de ani de atestare documentară. A urmat apoi un moment emoționant, intonarea imnului național și depunerea de coroane la monumentul eroilor din centrul satului, atât de către autoritățile locale cât și de fiii satului care purtau uniforma militară.

După amiaza, a avut loc ,,Caravana culturală”, eveniment organizat de către Biblioteca Județeană Sălaj și de Centrul de cultură și artă al Județului Sălaj, eveniment în cadrul căruia s-a lansat cartea ,,Zori întunecate”, carte ce scoate în relief începuturile satului Bănișor de acum 800 de ani, carte scrisă de către D-l Artemiu Vanca, fiu al satului Bănișor și autor al mai multor lucrări ce au pus în valoare acest sat. S-a prezentat un film cu diferite imagini ale satului, scoțându-se în evidență transformările majore prin care a trecut în ultimul timp. La final s-a prezentat și ,,Anuarul” fiilor satului Bănișor, care anul acesta a apărut într-o ediție festivă, editat de Centrul de cultură și artă al Județului Sălaj, fiind o culegere a celor mai reprezentative articole din celelalte 9 numere editate până acum.

Sărbătoarea a continuat cu spectacole folclorice susținute de artiști celebri, cu focuri de artificii și cu multă voie bună din partea tuturor celor prezenți.

Pr. Augustin Câmpean

Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro