A A A
Ultimele Stiri

Ședință administrativă în luna august 2014 Moment festiv la ședința lunii iulie 2014 Reprezentant ISU Sălaj la ședința lunii aprilie Delegat eparhial la ședința lunii Martie 2014 Ședința lunii Februarie 2014 Prima ședință din 2014 Ședință Administrativă - noiembrie 2013 Ședința Administrativă a lunii Octombrie 2013 Delegat eparhial la ședința administrativă a lunii August Ședința administrativă în luna iunie la Protopopiatul Șimleu Silvaniei

Meteo


www.episcopiasalajului.ro

EPISCOPIA SALAJULUI 

Bădăcin – 800 de ani de atestare documentară

La sfârșitul săptămânii trecute, în zilele de 24-25 august 2013 au avut loc manifestările prijeluite de aniversarea a 800 de ani de la prima atestare documentară a localității Bădăcin.

Astfel, în ziua de sâmbătă, 24 august 2013, manifestările au început cu o ședință extraordinară a Consiliului Local Pericei, la Școala „Iuliu Maniu” din Bădăcin, condusă de primarul Bonczidai Csaba în prezența unui public numeros.

Cu acest prilej, s-a acordat și titlul de „Cetățean de Onoare” pr. Simion Man, dr. Nicolae Ștefan Chișiu (ambii post-mortem), solistei vocale de muzică populară Ileana Domuța Mastan, domnului Valentin Vălcăuan, preoților Gheorghe Țurcaș și Cristian Borz și parohului Parohiei Ortodoxe Bădăcin, Preacucernicului Părinte Dumitru Blaga.

În cadrul simpozionului „Bădăcin 800” a fost lansată (post-mortem) cartea „Părintele Simion Man – crâmpeie din viața sa”.
De asemenea, domnul Marin Pop a prezentat și un document intitulat „O zi din viața lui Iuliu Maniu”, după o declarație scrisă a secretarului său, Corneliu Coposu, la 6 septembrie 1947.

A avut loc și o expoziție de fotografie veche și nouă, în format video, urmate de o cina tradițională, cu sarmale și plăcinte specifice bădăcinenilor.

Ziua de duminică, 25 august 2013, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în Bisericile Ortodoxă și Greco-Catolică din Bădăcin.

În biserica ortodoxă, la oficierea Sfintei Liturghii, a participat un sobor de 10 preoți, majoritatea fii ai satului, credincioșii luând parte și la slujba de pomenire (parastasul) pentru toți eroii satului și la lansarea cărții „Monografia satului Bădăcin” scrisă de Preacucernicul Părinte Dumitru Blaga, fiind distribuită gratuit fiecărei familii.

După Sfânta Liturghie, la intersecția din centrul satului s-au inaugurat oficial drumurile modernizate care duc spre Șimleu Silvaniei și spre Sărmășag, panglica tricoloră fiind tăiată de către Bonczidai Csaba – primarul comunei Pericei, Vegh Alexandru – senator, Lucian Bode – deputat și Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei.

În continuare, la Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” din localitate a avut loc inaugurarea și a fost oficiată slujba de sfințire a „Monumentului Eroilor”, realizat de către Marius Tutovan din Zalău, prin contribuția materială și financiară a credinciosului Valentin Vălcăuan.

Festivitatea a fost deschisă prin intonarea Imnului de Stat al României de către eleva Alice Olivia Ghile (clasa a II-a, din Zalău), fiind acompaniată de Fanfara „Promenada” din Zalău.

În cuvântările oficiale rostite de către primarul Bonczidai Csaba, pr. Matei Boilă, consilierul local Gheorghe Vălcăuan, domnul Ioan Făgărășan – cel mai vârstnic locuitor al Bădăcinului (92 de ani), preotul greco-catolic vicar foraneu Gheorghe Țurcaș și preotul ortodox Dumitru Blaga, s-a evidențiat semnificația acestui eveniment precum și valoarea spirituală a monumentului înălțat. Astfel, s-a adus un pios omagiu eroilor, înaintașilor și celor mai vârstnici locuitori ai satului, care și-au adus contribuția la dezvoltarea Bădăcinului și care constitue modele demne de urmat pentru urmașii lor și pentru generațiile viitoare.

Apoi, la monumentul nou-inaugurat, au urmat depuneri de jerbe și coroane de flori, în cinstirea celor 59 de bădăcineni, care s-au jertfit în timpul celor două războaie mondiale.

Dupa prânz a urmat un program cultural-artistic, susținut de mai mulți soliști și formații, festivitățile încheindu-se seara cu un frumos foc de artificii.


Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro